Vybíráme džezvu, mlýnek a příslušenství
Džezva
Džezva je obvykle kovová nádoba kónického tvaru s dlouhým rovným držadlem užívaná k vaření arabské či turecké kávy.
Džezva je nejčastěji měděná, uvnitř pocínovaná nádobka, někdy směrem nahoru zúžená až kónická a obvykle zdobená vypouklým tepáním. Na horním okraji má rozšířený límec, kam může káva vyběhnout aniž by přetekla, a hubičku, která usnadňuje nalévání. K nádobce je přinýtována dlouhá rovná a často železná rukojeť, někdy s dřevěným pláštěm, aby nepálila do ruky.
Turecký název cezve [džezve] pochází z arabštiny. Díky vlivu osmanské turečtiny se tento název vyskytuje ve většině slovanských jazyků. V Řecku se nádobka nazývá briki a v USA nejčastěji brik, také tureckého původu.
Doporučená velikost džezvy dle množství kávy:
Pravá turecká káva se pije v šálcích o objemu 40 – 50 ml, proto doporučujeme koupit džezvu o objemu minimálně 120ml, kterou seženeme na internetu již od dvěstě korun. Je nutné počítat s tím, že se po vsypání kávy objem zvětší, ale zároveň část tekutiny při vaření vypaří. Je ideální si nechat cca 1 – 3 cm rezervu pod okrajem džezvy pro vzkypění kávy, které někdy bývá velmi rychlé.
Jak vybrat džezvu?
Víte, jaký je rozdíl mezi tureckou a klasickou kávou? Kdepak, zapomeňte na typického českého „turka“. Turecká káva je o něčem úplně jiném. Vaří se totiž ve speciální nádobě, které se říká džezva a překvapivě se nezalévá vroucí vodou, ale studenou. Právě chuť je úplně jiná díky tradičnímu, ale jednoduchému postupu přípravy, který vám zabere jen tři minuty. Pít takovou kávu je nepopsatelný zážitek, za kterým nemusíte jezdit na Blízký východ.

Džezvy a její typy
Klasická džezva vypadá jako malý džbánek s dlouhou rukojetí, která se pokládá na zdroj tepla. Takže podle toho, jakou máte doma varnou desku, vybíráte také typ džezvy. Džezvy se totiž vyrábějí na plyn, elektřinu, sklokeramiku a indukci. Moderní doba však dala také vzniknout moderní elektrické džezvě, která dělá přípravu tradiční turecké kávy ještě jednodušší. Elektrických džezev však není na trhu mnoho a v nabídce obchodů klasické džezvy ty elektrické výrazně převyšují.
- Umožňuje tradiční způsob přípravy turecké kávy
- Mají krásný design
- Džezvy z nerezové oceli a smaltu jsou levnější
- Dlouhá rukojeť
- Mosazné a cínové džezvy jsou dražší
- Džezvy z nerezové oceli nebývají zdobené

Káva v klasické džezvě se může připravovat buď na ohni, indukci, sklokeramice či elektrické varné desce.
Džezvy se nejčastěji vyrábí z mědi, mědi zevnitř potažené cínem, mosazi zevnitř potažené cínem, nerezové oceli a také ze smaltu. Existují však také skleněné džezvy, ale ty v nabídce obchodů nejsou tak početné.
Měděné a mosazné džezvy bývají dražší a mnohdy i krásnější, protože bývají bohatě zdobeny, zatímco ty z nerezové oceli zdobeny nebývají a jsou výrazně levnější. Smaltované džezvy patří také do nižší cenové kategorie a umožňují nápadité zdobení.
Elektrická džezva
- Jednoduchá příprava kávy
- Automatické vypnutí
- Dlouhá rukojeť
- Bezpečnostní pojistka proti přehřátí
- Vytrácí se romantičnost z klasické přípravy turecké kávy
Díky moderní elektrické džezvě si budete moci doma pohodlně a jednoduše připravit tureckou kávu. Elektrické džezvy mají podobnou základnu jak varné konvice a podobně se také používají. Stačí si do nádoby připravit ingredience, postavit na základnu a stisknout tlačítko „ON“.
O průběhu přípravy vás bude informovat světelná signalizace a po dokončení vaření se přístroj sám vypne. I elektrické džezvy mívají delší rukojeť pro bezpečnou manipulaci. K bezpečí při používání také přispívá bezpečnostní pojistka proti přehřátí.
Indukční džezva
- Rukojeť z plastu
- Omezená nabídka na trhu
- Nejsou zdobené
- Celková kvalita zpracování
Mnoho z nás používá doma indukční varnou desku. Jak je to ale s přípravou kávy v tradičních tureckých džezvách právě u tohoto typu spotřebiče? Pravdou je, že tradiční nádobí se s indukcí nemá rádo a my pak stojíme před nelehkou volbou. Vzdát se oblíbeného rituálu, nebo koupit některou z indukčních džezev?
Na internetu je k nalezení několik málo džezev, které jsou kompatibilní s indukční varnou deskou. Bohužel tuto jejich schopnost ponižuje design, který má k tomu tradičnímu řekněme poměrně daleko. Často jsou vyráběny v provedeních s plastovými držadly a ani jejich kvalita zpracování nás zcela neoslnila.
Pokud si užíváme turecké kávy a její přípravy tradičním způsobem, podílí se na její nezaměnitelné chuti i rituál přípravy, jehož nedílnou součástí je vizuálně krásná, orientální džezva. S tím se bohužel u běžně dostupných indukčních džezev můžeme rozloučit.
Máme pro Vás ale řešení. Na e-shopu Nemrut.cz naleznete univerzální redukční podložku na indukci v decentním kovovém provedení, která disponuje vysoce kvalitní ocelovou rukojetí. Tato šikovná indukční podložka, vám umožní použít jakoukoliv džezvu z naší nabídky i na indukční varné desce!
Výhodou je, že podložku můžete použít i jako redukci k dalšímu nádobí, které vlastníte, a které se s indukcí nekamarádí. Nemusíte se vzdávat tradičního rituálu přípravy kávy ani za předpokladu, že vlastníte moderní indukci.
Řešení je nasnadě a se vším ostatním vám rádi poradíme.
Podle čeho se při nákupu řídit:
Materiál džezvy
Džezva se tradičně vyrábí buď z mosazi, nebo mědi, dříve se však vyráběly i ze zlata a stříbra. Dnes jsou k dostání nerezové, smaltované džezvy a také slitiny mosazi a potravinářského cínu, zamaku, mědi a potravinářského cínu či zinku a oceli.
Někdy bývají džezvy zcela jednoduché, jindy jsou bohatě zdobené s ručně rytými ornamenty.
- Mosaz: Mosaz má zlatavou barvu, nerezaví a je méně korozivní než měď, takže se můžete u mosazi spolehnout na dlouhou životnost. Měděné džezvy bývají často zvnitřku potaženy potravinářským cínem.
- Měď: Ani měď nerezaví, ale má větší tendence korodovat v průběhu let. Právě z tohoto důvodu bývají džezvy zevnitř potaženy potravinářským cínem, čímž se jejich životnost prodlužuje.
- Nerezová ocel: Nerez je naprosto bezproblémový materiál, který je moderní, snadno se čistí a můžete jej mýt i v myčce nádobí. I když příprava kávy v nerezové džezvě nevykouzlí takovou romantickou atmosféru jako u obou výše zmíněných materiálů, můžete se spolehnout na dlouhou životnost.
- Smalt: Smalt je velice odolný materiál a bývají jím potaženy kovové džezvy. Díky tomu se některé smaltované džezvy prodávají s opravdu krásnými motivy.
- Zamak: Zamak je kov, který se skládá ze speciální slitiny zinku, v kombinaci s menšími prvky hliníku, hořčíku a mědi. Je velmi stálobarevný a vzhledem ke svému složení je hypoalergenní. Vyznačuje se také svou pevností a odolností.
I když spousta lidí používá tyto dva výrazy jako synonyma, jedná se o dva rozdílné termíny. Zatímco koroze je druh oxidace, rez je druh koroze. Korodovat mohou jak kovové, tak nekovové materiály, které jsou vystaveny vzduchu a vlhkosti nebo vlivu chemikálií. Rezavění může však vzniknout jen na povrchu železa a oceli. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že věci mohou korodovat působením chemikálií, kdežto k rezivění nedochází vlivem chemikálií.
Materiál rukojeti
Rukojeti džezev se vyrábějí také z různých materiálů. Zvlášť luxusní a drahé džezvy mohou mít rukojeť například z ebenového dřeva.
Mosazné a měděné džezvy mívají buď mosaznou, nebo dřevěnou rukojeť, což jsou materiály, které se vyznačují dlouhou životností. U mosazné rukojeti doporučujeme při manipulaci s džezvou při vaření používat hadřík. Ač mosaz nevodí moc dobře teplo, může se až nepříjemně zahřát.
Na nerezové džezvy se nejčastěji používá plastová rukojeť. Smaltované džezvy mívají mnohdy rukojeť ze stejného materiálu, jako je nádoba džezvy, ale někdy také mívají plastovou rukojeť.
Velikost džezvy
Tradiční turecké džezvy se vyrábí v několika velikostech, které se určují podle počtu porcí, které lze v nádobě připravit. Existuje tak džezva jen na jednu nebo až šest porcí. Mějte na paměti, že džezva na jednu porci kávy je tak maličká, že budete velice blízko sporáku a hrozí tak, že se spálíte. I pro jednoho člověka je tedy praktičtější praktičtější volit velikost džezvy na dvě porce. Džezva se NIKDY neplní až po okraj! Často dostáváme dotazy ohledně rady, jak velkou džezvu si má zákazník pořídit, proto jsme níže sestavili jednoduchou rovnici:
1 osoba = 100 – 200 ml
2 osoby = 200 – 250 ml
3 osoby = 300 – 350 ml
4 osoby = 400 – 450 ml
5 osob a více = 500 – 600 ml
Káva pro jednu osobu, včetně rezervy na vzkypění nám v džezvě zabere cca 100 ml. Důležité ovšem je nevařit malou porci kávy v přehnaně velké džezvě – většinou nám káva nestačí vzkypět a pouze se vaří „u dna“. Přijdete tak o hezký zážitek a možnost si pěnu odebrat do hrnečku.
Káva
Budeme potřebovat jemně namletou kávu, kterou seženete již od 79,- Kč, případně kávová zrna z pražírny, pokud si chcete namlít kávu vlastnoručně – vřele doporučujeme!
V případě dokonalého požitku Vám doporučujeme zakoupit tureckou kávu od předního výrobce Kurukahveci Mehmet Efendi, který vyrábí kávu již od roku 1871 a káva patří mezi prémiové, protože je vyrobena z vysoce kvalitních kávových zrn Arabica ze Střední Ameriky a Brazílie, která se pečlivě praží a posléze velmi jemně melou.
Vynikající alternativu k turecké kávě Kurukahveci Mehmet Efendi může představovat novinka v podobě pěti druhů extra jemně namletých káv NEMRUT COFFEE, které pro Vás v roce 2021 přichystal internetový obchod Nemrut.cz .
Prémiová káva NEMRUT COFFEE
Nejznámější turecká káva Kurukahveci Mehmet Efendi
Mlýnek na kávu
Na mletí kávy pro domácí použití je nejvhodnější mlýnek s keramickými, kónickými kameny, které je potřeba na sebe přitáhnout co to půjde, tak aby nekladly při mletí výrazný odpor. S čistými kameny či po pomletí pár zrn rýže na pročištění nesmíme mlet naprázdno, kameny se mohou poškodit. Předem také upozorňujeme, že při dotažení kamenů na maximum a následném otočení kličkou ve směru mletí se kameny mohou rozdrtit – jsou přeci z keramiky.
Můžete použít i mlýnek s kovovými kameny, které vydrží i hrubší zacházení, avšak výsledné šálky se budou v chuti při použití různých materiálů kamenů lišit. Výběr a nákup toho pravého mlýnku se nevyplatí podcenit. Je dobré se předem ujistit, zda je právě Váš mlýnek vhodným kandidátem pro tuto přípravu.
Doporučujeme:
- Mlýnky s keramickým mlecím mechanismem známých značek HARIO či TESCOMA, s cenami od cca 500,- Kč
- Mlýnky s kovovým mlecím mechanismem předního tureckého výrobce ACAR DEGIRMENLERI, s cenou od 599,- Kč
- Mlýnky s kovovým mlecím mechanismem světoznámého tureckého výrobce SÖZEN, s cenou od 649,- Kč
Citlivou digitální váhu s přesností na desetinu gramu, kterou seženeme již od 450,- Kč
Časomíru, díky které bude výsledná káva ještě lepší. Postačí nám mobilní telefon s funkcí stopek.