Vybíráme džezvu, mlýnek a příslušenství


Džezva  

Džezva je obvykle kovová nádoba kónického tvaru s dlouhým rovným držadlem užívaná k vaření arabské či turecké kávy.

Džezva je nejčastěji měděná, uvnitř pocínovaná nádobka, někdy směrem nahoru zúžená až kónická a obvykle zdobená vypouklým tepáním. Na horním okraji má rozšířený límec, kam může káva vyběhnout aniž by přetekla, a hubičku, která usnadňuje nalévání. K nádobce je přinýtována dlouhá rovná a často železná rukojeť, někdy s dřevěným pláštěm, aby nepálila do ruky.

Turecký název cezve [džezve] pochází z arabštiny. Díky vlivu osmanské turečtiny se tento název vyskytuje ve většině slovanských jazyků. V Řecku se nádobka nazývá briki a v USA nejčastěji brik, také tureckého původu.

Doporučená velikost džezvy dle množství kávy:

Pravá turecká káva se pije v šálcích o objemu 50 – 70 ml, proto doporučujeme koupit džezvu o objemu minimálně 120ml, kterou seženeme na internetu již od dvěstě korun. Je nutné počítat s tím, že se po vsypání kávy objem zvětší, ale zároveň část tekutiny při vaření vypaří. Je ideální si nechat cca 1 – 3 cm rezervu pod okrajem džezvy pro vzkypění kávy, které někdy bývá velmi rychlé.


Jak vybrat džezvu?

Víte, jaký je rozdíl mezi tureckou a klasickou kávou? Kdepak, zapomeňte na typického českého „turka“. Turecká káva je o něčem úplně jiném. Vaří se totiž ve speciální nádobě, které se říká džezva a překvapivě se nezalévá vroucí vodou, ale studenou. Právě chuť je úplně jiná díky tradičnímu, ale jednoduchému postupu přípravy, který vám zabere jen tři minuty. Pít takovou kávu je nepopsatelný zážitek, za kterým nemusíte jezdit na Blízký východ.

Džezvy se vyrábí o různých velikostech podle toho, kolik kávy plánujete připravovat

Džezvy a její typy

Klasická džezva vypadá jako malý džbánek s dlouhou rukojetí, která se pokládá na zdroj tepla. Takže podle toho, jakou máte doma varnou desku, vybíráte také typ džezvy. Džezvy se totiž vyrábějí na plyn, elektřinu, sklokeramiku a indukci. Moderní doba však dala také vzniknout moderní elektrické džezvě, která dělá přípravu tradiční turecké kávy ještě jednodušší. Elektrických džezev však není na trhu mnoho a v nabídce obchodů klasické džezvy ty elektrické výrazně převyšují.

Klasická džezva
  • Umožňuje tradiční způsob přípravy turecké kávy
  • Mají krásný design
  • Džezvy z nerezové oceli a smaltu jsou levnější
  • Dlouhá rukojeť
  • Mosazné a cínové džezvy jsou dražší
  • Džezvy z nerezové oceli nebývají zdobené
Klasické džezvy mají tvar malého džbánku, karafy nebo spíše Erlenmeyerovy baňky, kterou najdete v laboratořích. Na samém horním okraji džezvy bývá jazýček, přes který se nalévá káva. Některé džezvy mají tento jazýček velký, což je praktické, protože se káva lépe servíruje a nádoba pak působí netradičně a elegantně. Džezva bývá z bezpečnostních důvodů opatřena dlouhou rukojetí, díky které se při přípravě kávy neopaříte.

Káva v klasické džezvě se může připravovat buď na ohni, indukci, sklokeramice či elektrické varné desce.

Džezvy se nejčastěji vyrábí z mědimědi zevnitř potažené cínemmosazi zevnitř potažené cínemnerezové oceli a také ze smaltu. Existují však také skleněné džezvy, ale ty v nabídce obchodů nejsou tak početné.

Měděné a mosazné džezvy bývají dražší a mnohdy i krásnější, protože bývají bohatě zdobeny, zatímco ty z nerezové oceli zdobeny nebývají a jsou výrazně levnější. Smaltované džezvy patří také do nižší cenové kategorie a umožňují nápadité zdobení.


 

Elektrická džezva

  • Jednoduchá příprava kávy
  • Automatické vypnutí
  • Dlouhá rukojeť
  • Bezpečnostní pojistka proti přehřátí
  • Vytrácí se romantičnost z klasické přípravy turecké kávy

Díky moderní elektrické džezvě si budete moci doma pohodlně a jednoduše připravit tureckou kávu. Elektrické džezvy mají podobnou základnu jak varné konvice a podobně se také používají. Stačí si do nádoby připravit ingredience, postavit na základnu a stisknout tlačítko „ON“.

O průběhu přípravy vás bude informovat světelná signalizace a po dokončení vaření se přístroj sám vypne. I elektrické džezvy mívají delší rukojeť pro bezpečnou manipulaci. K bezpečí při používání také přispívá bezpečnostní pojistka proti přehřátí.

 


 

Indukční džezva

  • Rukojeť z plastu
  • Omezená nabídka na trhu
  • Nejsou zdobené
  • Celková kvalita zpracování

Mnoho z nás používá doma indukční varnou desku. Jak je to ale s přípravou kávy v tradičních tureckých džezvách právě u tohoto typu spotřebiče? Pravdou je, že tradiční nádobí se s indukcí nemá rádo a my pak stojíme před nelehkou volbou. Vzdát se oblíbeného rituálu, nebo koupit některou z indukčních džezev?

Na internetu je k nalezení několik málo džezev, které jsou kompatibilní s indukční varnou deskou. Bohužel tuto jejich schopnost ponižuje design, který má k tomu tradičnímu řekněme poměrně daleko.  Často jsou vyráběny v provedeních s plastovými držadly a ani jejich kvalita zpracování nás zcela neoslnila.

Pokud si užíváme turecké kávy a její přípravy tradičním způsobem, podílí se na její nezaměnitelné chuti i rituál přípravy, jehož nedílnou součástí je vizuálně krásná, orientální džezva. S tím se bohužel u běžně dostupných indukčních džezev můžeme rozloučit.

 

 


Ručně zdobené indukční džezvy tradičních tvarů – NOVINKA roku 2024

  • Robustní zpracování
  • Originální design
  • Ruční výroba včetně zdobení
  • Kvalitně vycínovaný vnitřek
  • Ergonomická dřevěná rukojeť

 

Robustní a bohatě zdobené džezvy s ergonomickou a pevnou dřevěnou rukojetí. Džezvy pocházejí z rukou tureckých mistrů řemeslníků, kteří jsou výrobou měděného nádobí světově vyhlášení. Tělo džezev je vyrobeno ze silné mědi o tloušťce 1 – 2 mm, vnější strana je kompletně ručně zdobena tepací technikou a vnitřek důkladně vycínován potravinářským cínem. Dno džezvy umožňuje její použití i pro indukční varné desky.

Vhodné pro:

✅ Indukční varné desky
✅ Pískové kávovary
✅ Plynové sporáky a vařiče
✅ Sklokeramické či elektrické varné desky
✅ Otevřený oheň
✅ Žhavý popel


Podle čeho se při nákupu řídit:

Materiál džezvy

Džezva se tradičně vyrábí buď z mosazi, nebo mědi, dříve se však vyráběly i ze zlata a stříbra. Dnes jsou k dostání nerezové, smaltované džezvy a také slitiny mosazi a potravinářského cínuzamaku,mědi a potravinářského cínu či zinku a oceli.

Někdy bývají džezvy zcela jednoduché, jindy jsou bohatě zdobené s ručně rytými ornamenty.

  • Mosaz: Mosaz má zlatavou barvu, nerezaví a je méně korozivní než měď, takže se můžete u mosazi spolehnout na dlouhou životnost. Měděné džezvy bývají často zvnitřku potaženy potravinářským cínem.
  • Měď: Ani měď nerezaví, ale má větší tendence korodovat v průběhu let. Právě z tohoto důvodu bývají džezvy zevnitř potaženy potravinářským cínem, čímž se jejich životnost prodlužuje.
  • Nerezová ocel: Nerez je naprosto bezproblémový materiál, který je moderní, snadno se čistí a můžete jej mýt i v myčce nádobí. I když příprava kávy v nerezové džezvě nevykouzlí takovou romantickou atmosféru jako u obou výše zmíněných materiálů, můžete se spolehnout na dlouhou životnost.
  • Smalt: Smalt je velice odolný materiál a bývají jím potaženy kovové džezvy. Díky tomu se některé smaltované džezvy prodávají s opravdu krásnými motivy.
  • Zamak: Zamak je kov, který se skládá ze speciální slitiny zinku, v kombinaci s menšími prvky hliníku, hořčíku a mědi. Je velmi stálobarevný a vzhledem ke svému složení je hypoalergenní. Vyznačuje se také svou pevností a odolností.
Jaký je rozdíl mezi korozí a rzí?

I když spousta lidí používá tyto dva výrazy jako synonyma, jedná se o dva rozdílné termíny. Zatímco koroze je druh oxidace, rez je druh koroze. Korodovat mohou jak kovové, tak nekovové materiály, které jsou vystaveny vzduchu a vlhkosti nebo vlivu chemikálií. Rezavění může však vzniknout jen na povrchu železa a oceli. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že věci mohou korodovat působením chemikálií, kdežto k rezivění nedochází vlivem chemikálií.

Materiál rukojeti

Rukojeti džezev se vyrábějí také z různých materiálů. Zvlášť luxusní a drahé džezvy mohou mít rukojeť například z ebenového dřeva.

Mosazné a měděné džezvy mívají buď mosaznou, nebo dřevěnou rukojeť, což jsou materiály, které se vyznačují dlouhou životností. U mosazné rukojeti doporučujeme při manipulaci s džezvou při vaření používat hadřík. Ač mosaz nevodí moc dobře teplo, může se až nepříjemně zahřát.

Na nerezové džezvy se nejčastěji používá plastová rukojeť. Smaltované džezvy mívají mnohdy rukojeť ze stejného materiálu, jako je nádoba džezvy, ale někdy také mívají plastovou rukojeť.

Velikost džezvy

Tradiční turecké džezvy se vyrábí v několika velikostech, určující počet porcí kávy, které lze v nádobě připravit. Existuje tak džezva jen na jednu nebo až šest porcí. Mějte na paměti, že džezva na jednu porci kávy je tak maličká, že budete velice blízko sporáku a hrozí tak popálení. I pro jednoho člověka je tedy praktičtější volit velikost džezvy na dvě porce. Džezva se NIKDY neplní až po okraj! Často dostáváme dotazy ohledně rady, jak velkou džezvu si má zákazník pořídit, proto jsme níže sestavili jednoduchou rovnici:

  • 1 osoba = 100 – 200 ml
  • 2 osoby = 200 – 250 ml
  • 3 osoby = 300 – 350 ml
  • 4 osoby = 400 – 450 ml
  • 5 osob a více = 500 – 600 ml

Dávkování kávy

Pravá turecká káva se podává ideálně do hrnečků o objemu 50 – 70 ml. Námi doporučované maximum je však 100 ml.

Obecně platí, že na 10 ml nápoje se dává 1 g kávy.

Nejčastěji se turecká káva připravuje ze 6 g až 7 g extra jemně namletých kávových zrn.

Káva pro jednu osobu, bez rezervy na vzkypění nám v džezvě zabere cca 60 – 110 ml – to záleží hlavně na množství vody a dávce kávy. Důležité ovšem je nevařit malou porci kávy v přehnaně velké džezvě – většinou nám káva nestačí vzkypět a pouze se vaří „u dna“. Přijdete tak o hezký zážitek a možnost si odebrat lahodnou pěnu do hrnečku.


Problematika objemu džezvy

Konečná definice celkového a užitného objemu tradičních tureckých džezev z Nemrut.cz

Často odpovídáme na dotazy ohledně přesných objemů džezev a vhodného objemu pro vaření a následné vzkypění kávy. Rozhodli jsme se přeměřit vybrané džezvy (od každého tvaru a velikosti) a níže přinášíme zajímavé výsledky a rozhodnutí. K měření jme použili skleněný odměrný válec s třídou přesnosti B (± 0,5 ml) o celkovém objemu 1000 ml.

Proto všechny džezvy, které budou od roku 2024 nově v nabídce, ponesou dva údaje objemů – celkový a užitnýV nadpisu produktu bude VŽDY uveden objem celkový. Užitný objem bude definován v detailních parametrech produktu.

Celkový objem = objem džezvy naplněné až po její okraj. Je známo, že se džezvy nepoužívají pouze k vaření turecké kávy, ale také jako nádoby na pití studených nápojů, případně ke krátkodobému uchovávání potravin v ledničce, proto jako u jiných produktů pro podobné použití, budeme primárně deklarovat jejich celkový objem.

Vzhledem k našim dlouholetým zkušenostem s vařením turecké kávy v mnoha džezvách, jsme užitný objem pro toto použití definovali takto:

Užitný objem = objem džezvy s dostatečnou rezervou pro vzkypění kávy, kdy hladina vody končí přesně 2 cm od vnitřního okraje. Užitný objem byl testován na celkovém počtu 20 džezev různých tvarů a typů s celkovými objemy 150 – 650 ml a u všech se vzkypění kávy podařilo bez jakéhokoliv problému.

Pokud nemáte k dispozici měřidlo, užitný objem lze v mnoha případech vypočíst nalitím vody do džezvy na horní hranici nýtů, která standardně bývá cca 2 cm od kraje (neplatí však pro všechny typy a velikosti džezev) – viz. Obrázek.

Tureckou kávu pro tento výzkum jsme připravovali dle našich dlouholetých standardů, tedy: 7 g extra jemně mleté kávy (z přesné odměrky) do 80 ml vody. 80 ml proto, protože část vody zůstane na dně džezvy v sedlině a část se během vaření vypaří. Obecně platí, že na 10 ml nápoje se dává 1 g kávy.

POZOR!

1. Ručně vyrobené džezvy mohou mít objemovou odchylku ± 10 – 20 ml.

2. Celkový a užitný objem deklarujeme pouze u džezev zakoupených v e-shopu Nemrut.cz, případně u našich obchodních partnerů. Za uváděné objemy jiných prodejců neneseme žádnou odpovědnost.

Je pravděpodobné, že si každý z vás připravuje tureckou kávu v jiném poměru kávy/vody, proto doporučujeme, abyste zkoušeli, testovali a zase zkoušeli, dokud nenajdete váš ideální poměr. 🙂

A pokud si stále nejste jistí, držte se bodů níže:

 – Rovnice použití džezev s celkovým objemem:

  • 1 osoba = 100 – 200 ml
  • 2 osoby = 200 – 250 ml
  • 3 osoby = 300 – 350 ml
  • 4 osoby = 400 – 450 ml
  • 5 osob a více = 500 – 600 ml

– Zarovnaná čajová lžička = cca 3 g kávy. Při 7 g extra jemně mleté kávy stoupne objem tekutiny o cca 10%, proto doporučujeme dávat první kávu a poté zalévat vodou

– Poměr vody pro vaši kávu – šálkem, z kterého budete kávu pít, odměřte množství vody a nalijte do džezvy. Doporučujeme dát o 10-15 ml více vody z důvodu zůstatku v sedlině a vypaření.

Doufáme, že vám přečtení tohoto textu pomůže s vhodným výběrem vaší vysněné džezvy a konečně vyřeší všechny dosavadní nejasnosti ohledně jednotlivých objemů.


Káva

Budeme potřebovat jemně namletou kávu, kterou seženete již od 79,- Kč, případně kávová zrna z pražírny, pokud si chcete namlít kávu vlastnoručně – vřele doporučujeme!

V případě dokonalého požitku Vám doporučujeme zakoupit tureckou kávu od předního výrobce Kurukahveci Mehmet Efendi, který vyrábí kávu již od roku 1871 a káva patří mezi prémiové, protože je vyrobena z vysoce kvalitních kávových zrn Arabica ze Střední Ameriky a Brazílie, která se pečlivě praží a posléze velmi jemně melou.

Vynikající alternativu k turecké kávě Kurukahveci Mehmet Efendi může představovat novinka v podobě pěti druhů extra jemně namletých káv NEMRUT COFFEEkteré pro Vás v roce 2021 přichystal internetový obchod Nemrut.cz .

Prémiová káva NEMRUT COFFEE 

Nejznámější turecká káva Kurukahveci Mehmet Efendi

 


Mlýnek na kávu

Na mletí kávy pro domácí použití je nejvhodnější mlýnek s keramickými, kónickými kameny, které je potřeba na sebe přitáhnout co to půjde, tak aby nekladly při mletí výrazný odpor. S čistými kameny či po pomletí pár zrn rýže na pročištění nesmíme mlet naprázdno, kameny se mohou poškodit. Předem také upozorňujeme, že při dotažení kamenů na maximum a následném otočení kličkou ve směru mletí se kameny mohou rozdrtit – jsou přeci z keramiky.

Můžete použít i mlýnek s kovovými kameny, které vydrží i hrubší zacházení, avšak výsledné šálky se budou v chuti při použití různých materiálů kamenů lišit. Výběr a nákup toho pravého mlýnku se nevyplatí podcenit. Je dobré se předem ujistit, zda je právě Váš mlýnek vhodným kandidátem pro tuto přípravu.

 

 

 

 


 

Doporučujeme: 

  • Mlýnky s keramickým mlecím mechanismem známých značek HARIO či TESCOMA, s cenami od cca 500,- Kč
  • Mlýnky s kovovým mlecím mechanismem předního tureckého výrobce ACAR DEGIRMENLERI, s cenou od 599,- Kč
  • Mlýnky s kovovým mlecím mechanismem světoznámého tureckého výrobce SÖZEN, s cenou od 649,- Kč

Citlivou digitální váhu s přesností na desetinu gramu, kterou seženeme již od 450,- Kč

Časomíru, díky které bude výsledná káva ještě lepší. Postačí nám mobilní telefon s funkcí stopek.