Vybíráme džezvu, mlýnek a příslušenství

Džezva  

Džezva je obvykle kovová nádoba kónického tvaru s dlouhým rovným držadlem užívaná k vaření arabské či turecké kávy.

Džezva je nejčastěji měděná, uvnitř pocínovaná nádobka, někdy směrem nahoru zúžená až kónická a obvykle zdobená vypouklým tepáním. Na horním okraji má rozšířený límec, kam může káva vyběhnout aniž by přetekla, a hubičku, která usnadňuje nalévání. K nádobce je přinýtována dlouhá rovná a často železná rukojeť, někdy s dřevěným pláštěm, aby nepálila do ruky.

Turecký název cezve [džezve] pochází z arabštiny. Díky vlivu osmanské turečtiny se tento název vyskytuje ve většině slovanských jazyků. V Řecku se nádobka nazývá briki a v USA nejčastěji brik, také tureckého původu.

Pravá turecká káva se pije v šálcích o objemu 40 – 50 ml, proto doporučujeme koupit džezvu o objemu minimálně 120ml, kterou seženeme na internetu již od dvěstě korun.

Káva

Budeme potřebovat jemně namletou kávu, kterou seženete již od 79,- Kč, případně kávová zrna z pražírny, pokud si chcete namlít kávu vlastnoručně – vřele doporučujeme!

V případě dokonalého požitku Vám doporučujeme zakoupit tureckou kávu od předního výrobce Kurukahveci Mehmet Efendi, který vyrábí kávu již od roku 1871 a káva patří mezi prémiové, protože je vyrobena z vysoce kvalitních kávových zrn Arabica ze Střední Ameriky a Brazílie, která se pečlivě praží a posléze velmi jemně melou.

Vynikající alternativu k turecké kávě Kurukahveci Mehmet Efendi může představovat novinka v podobě pěti druhů extra jemně namletých káv GODS OF NEMRUTkteré pro Vás v roce 2021 přichystal internetový obchod Nemrut.cz .

Prémiová káva GODS OF NEMRUT                                                                                                                                             Kurukahveci Mehmed Efendi

Mlýnek na kávu

Na mletí kávy pro domácí použití je nejvhodnější mlýnek s keramickými, kónickými kameny, které je potřeba na sebe přitáhnout co to půjde, tak aby nekladly při mletí výrazný odpor. S čistými kameny či po pomletí pár zrn rýže na pročištění nesmíme mlet naprázdno, kameny se mohou poškodit. Předem také upozorňujeme, že při dotažení kamenů na maximum a následném otočení kličkou ve směru mletí se kameny mohou rozdrtit – jsou přeci z keramiky.

Můžete použít i mlýnek s kovovými kameny, které vydrží i hrubší zacházení, avšak výsledné šálky se budou v chuti při použití různých materiálů kamenů lišit. Výběr a nákup toho pravého mlýnku se nevyplatí podcenit. Je dobré se předem ujistit, zda je právě Váš mlýnek vhodným kandidátem pro tuto přípravu.

Doporučujeme: 

 

 

Citlivou digitální váhu s přesností na desetinu gramu, kterou seženeme již od 450,- Kč

Časomíru, díky které bude výsledná káva ještě lepší. Postačí nám mobilní telefon s funkcí stopek.